Drukken en afwerken

3de graad BSO

We leren zowel met computers als machines werken. Tof en afwisselend.
Later wil ik in een drukkerij aan de slag.

Waarom deze richting kiezen?

In deze studierichting doe je veel praktijkervaring op in de schooldrukkerij, via de stage en werkplekleren. Ook bedrijfsbezoeken, gastsprekers of beurzen brengen je in contact met je toekomstige werkomgeving.

Vertrekkend van een concrete opdracht leer je al doende pagina’s uit de drukvoorbereiding verwerken tot de juiste drukvormen die naar de drukkerij gaan. Je leert voornamelijk drukken met de éénkleur- en tweekleuren offsetvellenpers.

Je leert digitale bestanden omzetten en de drukplaten vervaardigen via de software (Prinect) die de CTP (computer-to-plate) aanstuurt. Ook andere druktechnieken zoals zeefdrukken (vb. T-shirts en stickers bedrukken) komen aan bod. Je leert het drukwerk afwerken (verzamelen, snijden, vouwen, perforeren, rillen, nieten) tot een eenvoudig boekblok, een map of een krant. Dit alles gebeurt met computergestuurde hightech machines. Je leert ook stapelen en verpakken. Je oefent in het bedienen van snij- en vouwmachines en drukpersen. Je leert de computergestuurde drukpersen in- en uit te schakelen, het papiertransport instellen, de inkt voorbereiden en drukproblemen herkennen.

Mogelijkheid tot DUAAL LEREN. Bij duaal leren verwerf je vaardigheden in je school en op de werkvloer. De leerlingen gaan 2 dagen naar school en 3 dagen werken.

Opleidingen duaal:

  • Offsetrotatie- en flexodrukker (7de jaar BSO)
Basisvorming 3e 4e 5e 6e 7e
Levensbeschouwelijk vak 2 2 2 2 2
Lichamelijke Opvoeding 2 2 2 2 2
PAV 6 6 4 4 8
Frans 2 2 2 2 3
Specifiek gedeelte          
PV/TV Grafische technieken 20 20 22 22 15
Complementair gedeelte          
Bedrijfsbeheer         4
Totaal 32 32 32 32 34

 

Stages:

  • 5de & 6de jaar: 4 weken
  • 7de jaar: 10 weken

© 2022 athena-school.be - Privacybeleid